sobota, 22 grudnia 2012

Klasyczne muffinki

Dziś postanowiłam zamieścić przepis na klasyczne muffinki. Niby jeden z najbardziej oczywistych i najłatwiejszych przepisów a tak ciężko znaleźć dobry, dzięki któremu babeczki wyjdą za każdym razem takie jak trzeba.



Składniki:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka mleka
9 łyżek oleju roślinnego lub rozpuszczonego masła (ok 1/3 szklanki) 
2 jajka


  • Łączymy wszystkie składniki i mieszamy do powstania dość gęstej masy im ciasto jest gęstsze tym mniejsze prawdopodobieństwo, że babeczki popękają podczas pieczenia.
  • Rozlewamy ciasto do papilotek mniej-więcej na 3/4 wysokości i wkładamy do piekarnika na 1800C na 13-15 minut.
  • Gotowe babeczki najlepiej przechowywać w woreczku lub pudełku by nie obeschły.
  • Wedle uznania można również do ciasta dodawać barwniki spożywcze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz