czwartek, 20 grudnia 2012

French macarons

Makaroniki są to słodkie ciasteczka przyrządzane z białek, cukru pudru i migdałów. W Polsce zyskują coraz większą sławę więc i ja postanowiłam spróbować własnych sił i postarać się je upiec. Przyznam, że nie było to na pewno łatwe zadanie. Z wyglądu być może i brakuje im trochę do doskonałości, ale zapewniam, że nadrabiają wszystko smakiem. Na początek proponuję rozrysować kółeczka o średnicy ok 4cm  na papierze do pieczenia w odległości ok 2cm od siebie. Jest to bardzo pomocne, jeśli chcemy by nasze kółeczka były równe.  Składniki na ok 25 makaroników.


Składniki:

250g drobno zmielonych migdałów
350g cukru pudru
7-8 białek
szczypta soli
150g drobnego, białego cukru

opcjonalnie barwnik spożywczy

  • Zaczynamy od przesiania cukru pudru wraz z migdałami.
  • Następnie ubijamy białka na sztywną masę stopniowo dodając cukier.
  • Dodajemy cukier puder z migdałami do białka i delikatnie mieszamy do czasu aż masa będzie miała konsystencję śmietany.
  • Gotową masę nakładamy do rękawa cukierniczego i rozprowadzamy na uprzednio przygotowanych kółkach.
  • Krążki należy odstawić na ok 15 minut do powstania na wierzchu cienkiej skorupki (jak widać na zdjęciu 15 minut dla moich makaroników było za mało i popękały, dlatego proponuję odczekać chociażby chwilę dłużej )
  • Piekarnik nagrzewamy do 1500C i pieczemy nasze makaroniki przez 14-15 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika należy poczekać do całkowitego ostygnięcia bezików, inaczej ciężko będzie odkleić je z papieru.
Ganache:

Składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady
150ml śmietanki kremówki

  • Rozdrabniamy czekoladę na małe kawałeczki i wrzucamy do miski. 
  • Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia a następnie zalewamy nią czekoladę.
  • Czekamy ok 2 minuty i mieszamy do powstania jednolitej masy.
  • Odstawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.  

Makaroniki przekładamy niewielką ilością ganache i wkładamy do szczelnego pudełka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz