Składniki:
250g drobno zmielonych migdałów
350g cukru pudru
7-8 białek
szczypta soli
150g drobnego, białego cukru
opcjonalnie barwnik spożywczy
- Zaczynamy od przesiania cukru pudru wraz z migdałami.
- Następnie ubijamy białka na sztywną masę stopniowo dodając cukier.
- Dodajemy cukier puder z migdałami do białka i delikatnie mieszamy do czasu aż masa będzie miała konsystencję śmietany.
- Gotową masę nakładamy do rękawa cukierniczego i rozprowadzamy na uprzednio przygotowanych kółkach.
- Krążki należy odstawić na ok 15 minut do powstania na wierzchu cienkiej skorupki (jak widać na zdjęciu 15 minut dla moich makaroników było za mało i popękały, dlatego proponuję odczekać chociażby chwilę dłużej )
- Piekarnik nagrzewamy do 1500C i pieczemy nasze makaroniki przez 14-15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika należy poczekać do całkowitego ostygnięcia bezików, inaczej ciężko będzie odkleić je z papieru.
Ganache:
Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
150ml śmietanki kremówki
- Rozdrabniamy czekoladę na małe kawałeczki i wrzucamy do miski.
- Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia a następnie zalewamy nią czekoladę.
- Czekamy ok 2 minuty i mieszamy do powstania jednolitej masy.
- Odstawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.
Makaroniki przekładamy niewielką ilością ganache i wkładamy do szczelnego pudełka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz